Píše Tomáš Procházka…

Milý Gabriel,

neboj sa, nebudem patetický, ja viem že teraz stojíš niekde za mnou a v tichosti mi vedieš prsty na klávesnici, aby som nenapísal niečo trápne a patetické. Ale môžeš byť v klídku, v pohode sa posaď a len počúvaj.

S tvojim otcom som sa zoznámil len pred nedávnom, ale mám pocit že sa poznáme roky. Poviem ti narovinu, bol by som rád keby som ho spoznal za iných okolností. Trebárs že by mi robil grafiku na plagát, alebo by mi robil nejaké fotky.

Neviem či ti niekedy púšťal Patti Smith, ale ako ho poznám, určite hej. No tak v knižke M Train má veľmi silnú myšlienku: všetci sme na konci len príbehmi. Zvyknem dodávať, že každého príbeh má vopred danú dĺžku. Niekto píše román, niekto poviedku alebo novelu, niekto ságu na pokračovanie… Dobrý príbeh má človeka inšpirovať. Posunúť dopredu. Má ho nútiť zamýšľať sa: čo robím vo svojom živote dobre? Čo zle? Som statočný človek? Čo sú moje slabosti? Hoci je festival Svet podľa Gabriela venovaný tvojej pamiatke, musíš mi odpustiť keď poviem, že vo festivale sa začalo písať množstvo ďalších príbehov, ktoré si ovplyvnil.

Ako House of Garbáge vystupujeme na rôznych miestach – gay kluby, festivaly… Pozvanie na Svet podľa Gabriela bola absolútne jednohlasná záležitosť. Koniec koncov, boli to práve drag queens, ktoré stáli počas slávnych dní Stonewall Riots v prvej línii a začali bojovať za práva komunity a zasiali prvé semienka toho, čomu dnes hovoríme teplý aktivizmus. Waldemarovi Švábenskému a jeho tímu sa podarilo vytvoriť event, ktorý svieti v smutných vodách stále zaspatého Slovenska ako maják nádeje. Rodinná atmosféra a obrovská súdržnosť s tvojou rodinou, urobili z tohto ročníka festivalu niečo, čo atmosférou pripomína letné poobedia počas dúhových pochodov.

LGBTI+ komunita na Slovensku sa ocitla vo zvláštnej slepej uličke. Nechcem si teraz pohnevať svojich priateľov aktivistov, robíte skvelú a často žalostne (a čo je najsmutnejšie, práve komunitou) nedocenenú prácu. Mám pocit, akoby sme si neuvedomovali, že LGBTI+ práva nie sú len téma FB statusov a bitie sa v prsia v krčmách. PRIDEy nemajú byť prehliadka dúhového merchu korporátov. Pochody sú protest. Sú to demonštrácie. Je to boj. A musíme bojovať a prestať sa uspokojovať s odrobinkami. Dúha je symbol toho, že spoločnosť je rozmanitá a že akceptujeme jej rozmanitosť. Veľmi sa hnevám na politikov, ktorí liberalizmus menia za ,,vyberalizmus”. Zraňuje ma predstava, že vďaka vystupovaniu politikov po Slovensku chodia ľudia, ktorí si naozaj myslia že ľudia ako ty, milý Gabriel, alebo ja, alebo ktokoľvek z mojich a tvojich kamošov sú nejaký iluminátsky spolok, ktorý po nociach kuje pikle ako ukradnúť niečie deti, alebo ako rozbíjať manželstvá. 

Určite si sledoval voľby a dopadli tak ako dopadli. Prešli sme z dažďa pod odkvap. Prial by som si, aby z nášho nového premiéra nevzišiel bigotný idiot, na čo má bohužiaľ nábeh. Prial by som si, aby inkvizítori Kuffa a Záborská otvorili oči alebo sa aspoň pozreli do kalendára a potvrdili si že je rok 2020 a nie 1342. Tú keby si videl! Má outfit ako Thatcherová a slovník ako španielský inkvizítor. Na festivale som im odkázal: Budeme vás sledovať, pretože je pravda že hell hath no fury like a woman scorned, ale HELL HATH NO FUCKING FURY LIKE A DRAG QUEEN SCORNED!

Mal si úžasné šťastie Gabriel, že si tvoja duša vybrala Walda a Evičku. Bože aké šťastie byť vychovávaný v rodine, ktorá ťa rešpektuje a akceptuje. Tvoj odchod bolel, bolí a bude bolieť navždy o to silnejšie, keď pripustíme fakt, že toto šťastie si nenašiel vo svete, ktorý ťa obklopoval. Ale mal by si vedieť, že tento svet začal tvoj otec naprávať. Vylepšovať. Preto ho aj nazval ,,Svet podľa Gabriela”. Keby si videl, ako bola tvoja mamička hotová, keď mňa aj moje kolegyne videla nalíčených! A vôbec, ten mikrosvet, kde bolo jedno kto aké zámená používa, kto má čo oblečené. Som presvedčený, že kdekoľvek si, tak si určite všetkým ukazoval, čo ten Waldo stvára.

Zažil si Slovensko z tej horšej stránky a my všetci ti za to dlhujeme ospravedlnenie. Tak ako všetkým našim transrodovým bratom a sestrám. Svet podľa Teba pripomína našej komunite ten obrovský dlh, ktorý máme voči trans komunite na Slovensku.

Gabko (alebo je lepšie Gabriel? kľudne ma oprav) všetci sme na samom konci len príbehmi. A príbehy majú inšpirovať. Tvoj inšpiroval. A posunul ďalej. Svet podľa Teba spája našu komunitu pre mňa nevídaným spôsobom. Myslím, že môžeš byť v pokoji. Kdekoľvek si našiel svoj pokoj, môžeš všetky obavy hodiť za hlavu. Tvoj odkaz žije.

Objímam ťa

Tomáš Procházka a.k.a. Grófka alias La Cuntessa Adora Bulgina
House of Garbáge, Grófka o.z.